Friday, October 27, 2006

EROV: 50 jaar stuwende kracht

Toen de Economische raad voor Oost-Vlaanderen in 1955 opgericht werd had zij de sociale en economische ontwikkeling van de provincie tot doel. Tot op de dag van vandaag voert EROV nog steeds doelgerichte studies en onderzoeken uit. En door middel van sociale en economische projecten samen met lokale en regionale partners voert EROV mee het provinciaal economische beleid uit. De tentoonstelling “Facetten van het Oost-Vlaams economisch beleid” is meer dan interessant voor wie meer wil weten over het economische belang van de provincie. Door de opstelling in het Groot Vleeshuis maakt de bezoeker meteen kennis met een actief promotiecentrum voor lokale en regionale producten. Dat men vrij in en uit kan lopen, een hapje en een drankje kan nuttigen en bovendien wat specialiteiten kan aankopen geeft een meerwaarde aan een bezoek aan Gent.

De tentoonstelling geeft niet alleen het economische belang aan. Gent telt namelijk ruim 45.000 universitaire en hogeschool studenten aan. Niet voor niets trekt Gent belangrijke kenniscentra aan en groeide de regio uit tot een biotechnologisch centrum dat 65% van de bedrijfssectorsector tewerk stelt. Bovendien heeft het economische weefsel dank zij de KMO sector een sterke veerkracht die echter zwaar onder druk staat. Daarom roepen vooraanstaande economen de KMO’s op om met partners zoals GOM, EROV en VOKA samen te werken. En als het op ondersteuning van Vlaamse bedrijven betreft is minister Moerman niet gierig. Zij gaf het pas opgerichte innovatiefonds liefst 75 miljoen euro extra steun. Ook het IWT heeft een stelsel van financiële toelagen en steunprogramma’s voor KMO’s en jonge innoverende bedrijven. En de vakgroep industrieel beleid van de UGent organiseert op 12 december een gratis kennisevenement over het webscan project en het gebruik van succespraktijken in Vlaanderen. Het is maar dat u het weet.

Maar Oost-Vlaanderen heeft nog andere troeven. Niet alleen heeft het een goed uitgebouwd onderwijsnet, ook andere sectoren doen het goed. Zo is de Oost-Vlaamse sierteelt wereldberoemd voor topkwaliteit en duurzaamheid. Streekproducten worden intensief gepromoot en vinden hun weg tot ver in het buitenland. De tentoonstelling laat ons ook kennis maken met de rijke traditie van de textielnijverheid met Gent als bakermat. En wat evolutie betreft mogen zowel de bouwsector als de non-profit sector meespreken. En aangezien er een enorme internationalisering aan de gang is wordt EROV een steeds belangrijker partner op gebied van internationale samenwerking. Zo mag het succes van de handelsmissie naar China van minister Moerman ook op rekening van haar Oost-Vlaamse partners gezet worden.
Guido Van Peeterssen