Tuesday, October 31, 2006

Wijkgesprek Sint-Amandsberg

In 2004 ging in Gent de Gebiedsgerichte Werking van start. In alle wijken en deelgemeenten werden er gesprekken gestart om het beleid van de stad af te stemmen op de noden en wensen van de inwoners. Gentenaars kregen de mogelijkheid om zelf voorstellen te doen en met het bestuur in discussie te treden. Daarbij luisterde de Stad naar inwoners en verenigingen naar wat zeker moet blijven en wat snel moet veranderen. Stap voor stap werden de projecten gebundeld in wijkprogramma’s voor de komende jaren.

Zaterdag 14 januari konden de inwoners van Sint-Amandsberg in centrum Ten Berg kennis maken met de plannen voor hun deelgemeente. Eerst was er een tentoonstelling waar buurtwerkers uitleg gaven over het gevolgde traject en de voornaamste opmerkingen uit de bevraging. De inwoners kregen heel wat duidelijke en nuttige informatie over hun deelgemeente, sommigen moesten zich echter heel diep bukken om de teksten te lezen. Ook de plannen voor de toekomst werden getoond en haarfijn uitgelegd. Daarna gingen ze met burgemeester Beke en het college in gesprek. De vijf belangrijkste thema’s kwamen aan bod: leefomgeving, verkeer, groen en milieu, communicatie en inspraak en tot slot samenleven. We vernamen dat er aan heel wat dingen gewerkt wordt.

Schepen Segers stelde de verfraaiing van de Campo Santobegraafplaats voor. Zij wil vooral het karakter van Campo Santo behouden maar er ook een oord van bezinning van te maken. Er komt sanitair naast de Campo Santokapel zodat die nog beter ter beschikking kan gesteld van het socio-culturele leven. Toen de moderator zich versprak en “mevrouw de burgemeester” bedankte werd er eens goed gelachen, of staat het in de sterren geschreven?

Algemene waardering is er voor het openbaar vervoer maar Sint-Amandsberg is ook een doorgangsgebied met meerdere sluipwegen. De bouw van de Handelsdokbrug moet voor een aanzienlijke daling van het doorgaand vrachtverkeer zorgen. Het groen wordt zoveel mogelijk behouden, of waar mogelijk nog uitgebreid, grote projecten hier zijn het Malmarpark, het Potuitparkje, het Sint-Baafskouterpark en de groene banaan; en daaraan gekoppeld groene fietsassen tussen de parken. De vrees dat door nieuwe verkavelingen de groene wandelwegen verdwijnen is erg sterk.

Schepen Peeters gaf toelichting bij het Rozebroeken zwembad dat niet meer voldoet aan de moderne normen. Hier zou de stad mits inbreng van een private partner een modern competentiezwembad en een recreatiebad met glijbanen, sauna’s en jacuzzi’s bouwen. En nu ziekteverzuim bij de redders onder controle is weer open voor het publiek.

Schepen De Regge gaf meer uitleg over de Buurtwerking dat goed uitgebouwd is maar soms te korten vertoonde daar waar men beroep deed op vrijwilligers, vooral om de activiteitenkalender rond te dragen. De schepen kon echt niet meer centen vrijmaken en hoopte op meer kandidaten voor het vrijwilligerswerk. Oudere bewoners klaagden dat er geen dienstencentrum voor senioren is, maar dank zij Rita Uyttendaele weten wij dat het OCMW plannen heeft in die richting.

Gelukkig zijn er op Sint Amandsberg veel culturele verenigingen. Eerste Schepen Van Rouveroij wist dat de zalen in Sint-Amandsberg erg druk gebruikt werden en stelde grote budgetten ter beschikking om tot renovatie over te gaan. Ook hier bleek echter dat het aanbod niet voldoende bekend is. We onthouden tenslotte dat er in Sint Amandsberg weinig samenlevingsproblemen zijn.
Guido Van Peeterssen.