Saturday, November 11, 2006

VLD plaatste Gent op de kaart

Gent profileert zich als een stad met een visie. Beide partners SP.a en VLD slaagden er in om via gerichte acties het grijze weefsel van de oude industriestad Gent om te vormen tot een dynamisch handelscentrum en bruisende cultuurstad. Door een goed management kon men oude troeven verder ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden ontwikkelen zonder de lasten te verhogen. Liefst 95% van de inwoners is tevreden met het resultaat. Gentenaars zijn terecht trots op hun stad. Door die stad optimaal te promoten spenderen toeristen jaarlijks honderden miljoenen euro in Gent. Maar Gent trekt niet alleen veel toeristen aan, ook heel wat gezonde bedrijven die investeren in de regio. Die vestigen zich op gunstig gelegen industrieterreinen en putten uit een aanbod van wetenschappers die Universiteit en hogescholen in samenwerking met talrijke onderzoekslabo’s vormen. Welvaart is geen ijdel woord in Gent.

Grootschalige projecten zorgen voor het gewenste effect en talrijke interventies zoals ‘Gent als fietsstad’ grijpen rechtstreeks in op de leefbaarheid van de stad. En grote culturele manifestaties zorgen voor de uitstraling van de stad. Het grote risico hierbij is dat kleine projecten geremd worden en zelfs doodbloeden. Om een stad leefbaar te houden is er ook heel wat aandacht nodig voor niet materiële zaken zoals inspraak, leefomgeving, groen, wonen, mobiliteit, veiligheid, gemeenschapsleven en lokale cultuur en bedrijvigheid. Die noden variëren enorm van wijk tot wijk waardoor er nood is aan een goed uitgebouwde gebiedsgerichte werking. Buurtwerkers vangen de signalen op en verwerken ze. Door de grote hoeveelheid informatie, complexe dossiers en plannen en vooral onbegrijpelijke ambtelijke taal lijken problemen vaak complexer dan ze zijn. Een heel team van gemotiveerde mensen staat nu echter klaar om wijkbewoners op een deskundige manier te begeleiden.

Gebiedsgerichte werking wordt over het algemeen vrij positief onthaald omdat buurtwerkers actief naar de bewoners toe stappen en naar hun noden en wensen peilen. Oude initiatieven zoals buurtraden stierven vaak een stille dood, merkwaardig want ze leken het communicatiemiddel bij uitstek. Toch werden naast andere lokale actoren ook deze mensen opnieuw uitgenodigd. Om lokale wensen en problemen in kaart te brengen werd geen enkele moeite gespaard. Het systeem vergde vele jaren voorbereiding en gebeurt wijk per wijk. Men mag niet vergeten dat zonder deze systematische aanpak de hele inspraakprocedure wellicht een dure maar nutteloze ingreep zou zijn.

Ons besluit is dat Gent op twintig jaar tijd enorm veranderde. Het ging allemaal zo snel dat men wel eens het contact met de burger verloor. Die was misnoegd en liet dat ook merken, en terecht. De laatste jaren werkte men in hoog tempo aan een betere communicatie met de burger. Positief is dat alle betrokkenen zich inspannen en elkaar lijken te begrijpen. Belangrijk is dat die inzet en dynamiek behouden blijft tot de voorgestelde plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Vanuit de meerderheid is er de vaste wil om de gedane beloftes ook te houden. Bekwame ambtenaren en actieve buurtwerkers doen hun werk op een voorbeeldige wijze. Uw lokale politieke vertegenwoordiger kan zich dat evenmin afzijdig houden. Gent is zoals het afwerken van een mooi en functioneel gebouw: op 8 oktober beginnen we aan de laatste fase.
Guido Van Peeterssen, voorzitter VLD Gentbrugge.