Toen op 12 november 2004 de werken aan de nieuwe parking onder het Gentse Sint-Pietersplein van start gingen wist men dat er nog heel wat archeologische resten in de ondergrond zaten. Het zou een race tegen de tijd worden, doch niemand wist hoe nipt die race zou zijn. Vrijdagnamiddag, enkele uren voordat de laatste put onherroepelijk dicht ging, kwamen nog enkele belangrijke archeologische vondsten aan het licht. Onder toeziend oog van eerste schepen Van Rouveroij, die in deze belangrijke fase niet wou wijken, werden nog enkele 10de eeuwse grafelijke graven bloot gelegd. Het geheel leest als een archeologische triller, “Made in Ghent”.
De zoektocht spitste zich toe op het pleintje vlak vóór de Sint-Pieterskerk. Aangezien de vroegere kerk enkele meters meer naar voor stond leek dit een geschikte plaats. De archeologen ontdekten hier recent een zestal 10de eeuwse graven. Het betreft twee volwassenen, een jongere persoon en drie kinderen. Gezien de plaats, vlak voor de ingang van de kerk kan men stellen dat enkel graven belangrijk genoeg waren om op deze plaats begraven te worden. Bovendien zijn er betrouwbare historische bronnen die bevestigen dat hier op latere tijdstippen familieleden van graaf Arnulf I bijgezet werden.
Ook Guido Van Peeterssen was die namiddag aanwezig en volgde de activiteiten. Er werden twee grafstenen gelicht. Eerst die van de monnik Egidius van Axele, kelderbewaarder van de abdij. Archeologe Marie Christine Lalemand: “Deze steen werd gebruikt voor de funderingen van een latere kerk en verschaft ons jammer genoeg niet meer informatie over deze man”. Daarna volgde een grafsteen uit de tiende eeuw die vermoedelijk het graf van de graaf zelf afsloot. Via botresten, twee ribben en een wervel, en wat resten van een houten plank hoopt men de ouderdom van het graf te achterhalen. Plots ontdekten de archeologen onder een stuk muur nog een graf en besloot men overuren te kloppen. Archeoloog Geert Vermeiren: “ Het is een mooi graf met een goed bewaard skelet. We nemen alles mee en zullen het grondig onderzoeken”.
Voor meer informatie neem eens een kijkje op
www.vldgentbrugge.be
Ook onze collega’s van GentBlogt beloofden dat ze nog foto’s op hun site zouden plaatsen.
Archief van 30 april 2006
Guido Van Peeterssen.
<< Home