Saturday, December 02, 2006

Hard werkende Vlaming is een vrouw

Vlaamse gezinnen kampen niet enkel met opvangproblemen voor hun kroost. Ook de zorg voor hulpbehoevende ouders weegt zwaar op het gezin. De VLD erkent het probleem en wil elk gezin de kans geven huishoudelijke taken uit te besteden. Er is nood aan dienstencheques voor mannelijke beroepen, een grotere inbreng van de privé-sector bij ouderenzorg en er moet een verdubbeling van de fiscale aftrek voor kinderopvang komen.

Tijd is een kostbaar goed: iedereen wil het, maar niemand heeft het. Mensen hebben steeds tijd tekort en vooral werkende vrouwen kampen met een chronisch gebrek aan tijd. Het verhaal van de tijdsdruk is een verhaal van emancipatie. Ook al hebben de meeste vrouwen een voltijdse baan, zij blijven de verantwoordelijk voor de kinderen en de huishoudelijke taken. De hardwerkende Vlaming blijken dus vooral vrouw te zijn.

Gaan werken en tegelijk zorg dragen voor het huishouden, kinderen en ouderen kan enkel wanneer als men taken uitbesteedt. “Het sleutelwoord is flexibiliteit”, legt Bart Somers uit. “Bedrijven moeten tegemoet komen aan de noden van hun personeelsleden. Dit kan dit door soepelere uren of telewerken in te voeren. Anderzijds kunnen bedrijven investeren in een gemeenschappelijke structuur en zelf taken zoals de kinderopvang, een strijkatelier en zelfs een boodschappendienst op zich nemen”.

Het systeem van dienstencheques bestaat al langer dan vandaag. Patricia Ceysens: “Er is nood aan ‘mannelijke’ cheques voor klusjes zoals tuinieren en herstellingswerken. De banen die we nu met de dienstencheques creëren worden voor 98 % opgevuld door vrouwen”. Maar de grootste betrachting van de liberalen is de verdubbeling van de fiscale aftrek voor kinderopvang van 11 euro per dag naar 20 euro per dag. “Wanneer ouders maandelijks 500 tot 800 euro moeten afdokken voor de opvang van twee kinderen, dan steiger ik”, aldus Bart Somers. “Dan verplicht je diegenen die halftijds werken om terug thuis te blijven. Deze gezinnen moeten financiële ondersteuning krijgen”.

Ook het opvangen van hulpbehoevende ouders is een probleem. De particuliere ouderenzorg speelt hier een belangrijke rol. Het enige wat de privé-sector vandaag mag, is een rusthuis en serviceflats uitbaten. Andere formules zoals dagcentra, korte verblijven of andere verblijven op maat, mogen niet. Nochtans hebben ouderen steeds meer nood aan flexibelere systemen. Enkel privé-initiatief kan de ellenlange wachtlijsten voor ouderenzorg wegwerken. Natuurlijk blijven de meeste senioren het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving. Ook de VLD beseft dit en pleit voor het gebruik van allerlei technologische snufjes zoals domotica zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

De VLD heeft soms nog moeite om het economische juk van zich af te gooien. Maar de VLD werkt ook aan thema’s zoals het gezin, de opvang van kinderen en ouderen. Ook op dit gebied bied de VLD oplossingen aan. “Ik denk dat we daar ook vandaag in geslaagd zijn”, vat voorzitter Bart Somers samen. “Ondanks de vaak sombere analyses zie ik toch een positieve noot. In vergelijking met 30 jaar geleden genieten we nu van een enorme vrijheid. De keuze is nog nooit zo groot geweest. Juist deze verscheidenheid zorgt voor de complexiteit binnen de gezinnen. Maar hier correct mee omgaan en antwoorden aanreiken, is onze grote uitdaging”.
Archief van 24 april
Guido Van Peeterssen.