Saturday, December 02, 2006

De zaak DNA

In de Kunsthal Sint-Pietersabdij loopt momenteel de interactieve tentoonstelling De Zaak DNA. Deze tentoonstelling laat bezoekers op een bijzondere manier kennis maken met de fascinerende wereld van de biotechnologie. Je kruipt in de huid van een politiecommissaris belast met het onderzoek naar een raadselachtige inbraak bij de familie Van Gent. Je doorzoekt het huis en in de verschillende kamers ontdek je op welke manier ons dagelijks leven beïnvloed wordt door onze genen. Verschillende tips leiden je uiteindelijk naar de oplossing van de inbraak.

Het merkwaardige van dit avontuur is dat je midden in een museum aanbelt aan een echt huis met echte kamers. Aan de hand van tips snuister door de kamers en ontdek de biotechnologie in je eigen leven want DNA is de sleutel van dit mysterie. Ondertussen doe je heel wat tests. Zo ervaar je hoe 'uniek' je bent, bekijk je een cel van heel dichtbij en bouw je zelf DNA. De tentoonstelling loopt samen met het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie. Het VIB levert hiermee een knappe prestatie door je op een speelse wijze te tonen wat het belang van erfelijkheid en gezondheid is. Als speurder ervaar je hoe diabetes onder controle, te houden, wat gentherapie is en test je het risico op hart- en vaatziekten. Je krijgt een aantal vragen en oplossingen voorgeschoteld. Kan een genetische test je toekomst voorspellen? Welke vaccins kunnen je tegen ziektes beschermen? Brengen stamcellen opa een nieuwe toekomst?

De tentoonstelling wil zoveel mogelijk mensen bereiken, ook zij die weinig of geen informatie over wetenschap zouden opzoeken. Het idee van 'het huis, de familie en het onderzoek' is boeiend en prikkelt de verbeelding van jong en oud. Leerkrachten tweede en derde graad en van hogescholen krijgen daarenboven nog extra achtergrondinformatie voor het voorbereiden en begeleiden van hun leerlingen. Bovendien is er mogelijkheid om nocturnes te houden en de tentoonstelling samen met andere activiteiten te combineren. Kortom, DE ZAAK DNA is leuk en boeiend voor iedereen vanaf 14 jaar!

Over biotechnologie is het laatste woord nog niet gezegd. En dat terwijl meer en meer toepassingen hun ingang vinden in ons dagelijkse leven. En wat voor wetenschappers na jaren onderzoek vanzelfsprekend wordt, is voor de leek nieuw en onbekend. De communicatieafdeling van VIB tracht met dit boeiende verhaal een brug te slaan tussen beide. De Zaak DNA brengt de biotechnologie in ons dagdagelijkse leven en onze gezondheid onder de aandacht. Nieuwe technieken zullen leven beïnvloeden, het is dus essentieel dat een onderzoeksinstituut zoals VIB hierover de burger informeert. Willen we met kennis van zaken deze nieuwe technologie en haar toepassingen beoordelen, dan moeten we weten waarover we praten.

Te onthouden uit de tentoonstelling.
Het DNA is de drager van je erfelijke informatie. Een samenspel van DNA en omgevingsfactoren maken je tot wie je bent. Biotechnologen trachten met kennis over DNA het leven beter te begrijpen. Ze onderzoeken daarom organismen, cellen en eiwitten. Zo willen ze achterhalen hoe ziektes ontstaan en de fundamenten leggen voor de ontwikkeling van nieuwe diagnoses en behandelingen. Dank zij de biotechnologie komen er binnenkort individuele geneesmiddelen die efficiënter werken en minder bijwerkingen vertonen.
'De tentoonstelling werd gerealiseerd in opdracht van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie. VIB stond in voor de wetenschappelijke inhoud, Kunsthal Sint-Pietersabdij voor het creatieve proces. Het VIB is een onderzoeksinstituut waar 850 wetenschappers gentechnologisch onderzoek verrichten in samenwerking met vier Vlaamse universiteiten (UGent, K.U.Leuven, UA en VUB) Via een stevig financieringsprogramma voor strategisch basisonderzoek bundelt VIB de krachten van negen universitaire departementen in één instituut. Het VIB streeft daarenboven naar omzetting van de onderzoeksresultaten in producten ten dienste van de consument en de patiënt.

Praktische informatie.
Open alle dagen, behalve op maandag, van 10 tot 18 uur. Laatste toegang om 17.00 uur. Alle feestdagen geopend. Gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari. De tentoonstelling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men kan de tentoonstelling in de Kunsthal Sint-Pietersabdij zowel individueel als in groep bezoeken. Reserveren voor een groepsbezoek met maximum 25 personen is verplicht. De tentoonstelling loopt nog tot 18 maart 2007.
Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. 09 243 97 30, fax 09 243 97 34, e-mail drr.sintpietersabdij@gent.be.
Link: www.dezaakdna.be
Archief van 4 april 2006.
Guido van Peeterssen.