Saturday, December 02, 2006

Oplichters doen zich voor als brandweer

Onbekenden verkopen in Gent en omgeving advertentieruimte, zogezegd voor het tijdschrift van de Brandweer Gent. De Brandweer geeft echter geen tijdschrift uit en ronselt geen reclame. Bedrijfsleiders of zelfstandigen die met deze oplichters te maken krijgen, melden dit aan de dienst 101. Wie oplichters aan de deur krijgt die ‘advertenties voor ’t boekske van de brandweer’ verkopen werkt deze heren dus het best zo snel mogelijk de deur uit.

Oplichters maken regelmatig gebruik van de goedgelovigheid van sommige mensen om bij hen thuis binnen te geraken. Als ze weg zijn, blijken dikwijls ook de spaarcentjes verdwenen of de juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Soms gebeurt er niets tijdens het bezoek maar wordt er enkele dagen later wel ingebroken. De vriendelijke bezoekers maken van het huisbezoek gebruik om het terrein grondig te verkennen. Wees dus uiterst voorzichtig en aandachtig als u besluit onbekenden binnen te laten.

De politie Gent heeft bovendien een echte preventieshop, gevestigd op de hoek van de Belfortstraat en de Hoogpoort. Daar staat heel wat materiaal tentoongesteld zodat geïnteresseerden een goed overzicht krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. Je krijgt er ook een overzicht van de maatregelen die je kunt nemen. Commissaris Manuel Mugica-Gonzalez: ,,Goede organisatorische maatregelen of goede sloten kunnen al heel wat heil brengen. Evenals een goede sociale controle: 63 procent van de inbraken gebeurt via deuren, 34 procent via ramen. Een goed driedelig slot kan al veel helpen''. Inlichtingen: Preventieshop, Belfortstraat 2, 9000 Gent. Openingsuren op werkdagen van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur. Tel. 09.266.66.50.

Enkele eenvoudige tips voor uw eigen veiligheid.
Oplichters proberen vaak binnen te komen met allerlei smoesjes: laat u niet verleiden! Laat een deurspion plaatsen: bekijk eerst de persoon die voor de deur staan rustig. Een ‘kierstandhouder’ laat u toe de deur een eindje te openen zodat u de onbekenden veilig kan aanspreken. Wie een deurtelefoon heeft, staat de onbekenden op deze manier te woord. Wanneer de persoon die aanbelt, beweert iemand te zijn van de overheid, van de gas- of watermaatschappij, mag u het legitimatiebewijs van deze persoon vragen. U kunt ook de naam van de persoon vragen en bellen naar de organisatie waarvan hij of zij beweert de vertegenwoordiger te zijn. Of u zegt dat u geen tijd hebt om hem te ontvangen en vragen een afspraak te maken voor een latere datum. Zorg dat een buur of een familielid daarbij aanwezig is. Wanneer onbekenden u vragen bij u thuis de dienst 100 of 101 te bellen, laat u hen weten dat u dat zelf zal doen. Vindt u het gedrag van de personen die aanbellen verdacht, telefoneer dan naar de politie.
Archief van 29 maart 2006.
Guido Van Peeterssen