Sunday, December 03, 2006

Bouwblokrenovatie aan de Gentse Dampoort

Aan de Gentse Dampoort start een nieuw renovatieproject dat in drie jaar tijd minimaal één derde van de 218 woningen in het gebied kwalitatief moet verbeteren. Bedoeling is om ernstige gebreken op te sporen en die in overleg met de eigenaars aan te pakken. Deze eigenaars zijn echter niet altijd gemotiveerd of hebben niet de nodige middelen. Om de woonkwaliteit te verhogen is er soms meer nodig dan alleen maar subsidies. Daarom werd er een woonspecialist aangeworven. Die man heeft nu alle woningen in zeven straten onderzocht. Bij de renovatie is er niet alleen een financiële, maar ook een administratieve en organisatorische ondersteuning. Voor de uitvoering van dit project kan de Stad Gent ook rekenen op partners zoals het Duurzaam Huis, intercultureel Netwerk Gent en het Opleidingscentrum van het OCMW Gent.

Schepen Martine De Regge: “Heel wat woningen hebben gebreken, toch zijn er niet altijd dure verbouwingen nodig. In tegendeel. Meestal gaat het wel om een combinatie van gebreken. Aangezien het hier gaat om de 19de eeuwse gordel gaat is er wel een collectieve aanpak nodig. Momenteel komen 58 woningen in aanmerking”. Als echter blijkt dat de eigenaar van een huurwoning geen medewerking verleent dan komt er een onderzoek in het kader van de Vlaamse Wooncode. Blijkt dat de gebreken te ernstig zijn dan kan er tot onbewoonbaarverklaring over gegaan worden. Momenteel is dit het geval voor één woning.

Als de eigenaar een renovatiecontract tekent geniet hij van heel wat voordelen. Er worden individuele dossiers opgesteld en samengevoegd tot collectieve renovatiedossiers. Zo worden problemen zoals opstijgend vocht, centrale verwarming of dakwerken in groep opgelost. Een expert in dienst van de Stad deed de nodige opzoekingen, deed het administratieve werk en ging desnoods op zoek naar een vervangwoning. Er kwam niet alleen financiële hulp onder de vorm van subsidies en tussenkomst in het ereloon van de architect. Er werd beroep gedaan op de expertise van diverse partners. Naast de zelfstandige aannemers deden ook sociale partners mee. Sociale werklaatsen De Sleutel, Labeur vzw en Werkatelier Constructief vzw, de Leerwerkplaats van het OCMW Gent, invoegbedrijf Clarus cvba en Leerwerkplaats Werk.Punt om er enkele te noemen. In sommige gevallen kan de tussenkomst oplopen tot de helft van de renovatiekost.

Guido Van Peeterssen (Open VLD) was er vrijdagmiddag bij toen schepen van Sociale zaken en Huisvesting Martine de Regge (SP.a) samen met Staatssecretaris voor Duurzame ontwikkeling Els Van Weert (Spirit), minister Christian Dupont (PS), vice-premier Freya Van Den Bossche (SP.a), Vlaams parlementslid Annelies Storms (Spirit) en schepen Lieven Decaluwe (Spirit), Schepen van Milieu, Groen en Gezondheid een bezoek brachten aan het Duurzaam huis en aan het renovatieproject.

Wie meer wil weten over werken in en met achtergestelde buurten, economische integratie en stedelijk beleid: http://www.kuleuven.ac.be/StADT/

Archief van 17 juni 2006.
Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,