Sunday, December 03, 2006

Er zit muziek in de Gentse Handelsbeurs

Het aantal concerten in Vlaanderen is de voorbije jaren toegenomen van 6.000 naar liefst 15.000, een groot deel daarvan grijpt plaats op straat of in cafés. Het is natuurlijk leuk te weten dat mensen elkaar ontmoeten en plezier maken. Maar de vraag is of het professionele circuit er ook beter van wordt. De Handelsbeurs aan de Gentse Kouter mag niet klagen, hun eigenzinnige manier van programmeren legde geen windeieren. En met zijn vele honderden uiteenlopende concerten heeft de Handelsbeurs zich stevig verankerd in het Vlaamse cultuurlandschap.

De Handelsbeurs mag dan wel een stevige reputatie hebben en zich beroemen op een sterke en merkwaardig goedkope programmatie, toch wil de Handelsbeurs ons komend seizoen opnieuw verrassen. Op 15 september gaat de Handelsbeurs opnieuw van start met een serie pianoconcerten en een serie die loopt van katharenmuziek over John Cage tot en met het Jeruzalem Kwartet. Er zijn opvallende nieuwigheden zoals ‘Kraakpand’ waarbij de Handelsbeurs open staat voor jong aanstormend talent. Geef een seintje en wordt wereldberoemd in Gent! Aande hand van ‘Masters of … ‘ wordt een programma samengesteld dat draait rond bepaalde iconen uit de pop, jazz en zo verder. De Handelsbeurs brengt deze artiesten op een wijze dat ze ons opnieuw aanspreken.

Maar de Handelsbeurs is meer dan een concertzaal. Twee maal per jaar, nu op 11 juli en 11 november, organiseert de Handelsbeurs een bijzonder evenement. Of over de rol van de cultuurgemeenschappen in dit land. Op 11 november kan u na het luisteren naar ‘The Last Post’ op de Kouter zich opwarmen op het bal populaire. En op 16 december is er voor aftredend burgemeester Beke een ‘Tribute to Frank’. Dit programma blijft voorlopig geheim. En als de Handelsbeurs 2007 haalt dan wordt er tijdens het Time festival een op Materlinck geïnspireerd programma gebracht.

De vraag is echter of deze vaste waarde in de Vlaamse muziekscène ons nog lang zal verrassen. De Handelsbeurs mag wel een prachtig en uniek gebouw zijn, koken kost geld. Het Noordstarfonds heeft hier een enorme bom duiten ingestoken en heeft nog steeds veel geld voor goede en gedurfde programmatie in petto. Daardoor kost de Gentse Handelsbeurs een pak minder dan pakweg het Concertgebouw Brugge of de Flagey Brussel. Maar de afschrijvingen zijn loodzwaar, personeel wordt stipt uitbetaalt en de energiefactuur wordt maandelijks betaald. Het is nu aan minister Anciaux om nog voor het einde van de maand om het pleit te beslechten.

Neem eens een kijkje op: http://www.handelsbeurs.be
Archief van 15 juni 2006.
Guido Van Peeterssen.