Sunday, December 03, 2006

Officiële inhuldiging Rosa Geignerstraat te Gentbrugge

De Vlaamse actrice en zangeres Rosa Geinger werd geboren op 3 februari 1913 in de omgeving van de Dampoort en overleed te Gent op 27 april 1995. Ze stond meer dan 60 jaar op het toneel, onder andere bij de Drie Charels, in de Ancien Belgique Zij vertolkte een rol in de filmversie van "Vrijdag" van Hugo Claus (1981) en was ook te zien op het televisiescherm in "het gezin van Paemel" met Gaston en Leo (1991) op VTM en in de Urbanus-shows.

Rosa stond vanaf haar acht jaar op de planken. In 1952 ontving ze de zilveren medaille voor 25 jaar toneel- en revuewerk. In 1973 werd ze lid van de bekende Gentse toneelvereniging "De Melomanen", om in 1980 over te stappen naar het Gents Amusementstheater. In theater Verticaal beleefde ze een van de hoogtepunten in haar loopbaan met de rol van de grootmoeder in de "Caraibische Zee" van René Verheezen. In 1983, op 70-jarige leeftijd, vertolkte ze nog de rol van een andere legendarische Gentse volkszangeres Lene Marechal in de volkse musical “Lène Maréchal, de revue van een proeverigge”, van Freek Neirinck en Paul Berkenman. Ook “Café Spectacle” haar one womanshow en ook een aantal liedjes die ze op de binnenkoer in ’t Patershol creëerde…met liedjes zoals “Gent van mij” (met Harry Van der Noot), “De Manne” (Met Roger Berry)

Tijdens haar laatste levensjaren was ze nog te zien tijdens de Gentse Feesten in het revuespektakel van Lily Castel op het Laurentplein. Vanaf 1991 was ze vast verbonden aan het Driedekkergezelschap waar ze mee aan wieg van stond, ze zong hoofdzakelijk Gentse volksliedjes van Romain Deconinck, Hélène Marechal, Harry Vandernoot en Willy Puls. Samen met Henri Fack, Noël Fack en Pat Remue zong ze wekelijks mee in Gentse café-chantants op diverse locaties in het Gentse. Ze zong ook mee op 3 cd’s van “Kaak kaak nen dreidekker” van Noël Fack voor driedekkerproducties tussen 1991 tot aan haar overlijden in 1995. Haar laatste publieke optreden werd op video vastgelegd op 20 december 1994

De naam Rosa Geingerstraat werd vastgelegd voor de nieuwe weg van de Neerscheldestraat naar de Scheldekaai. Buurtbewoners zijn uitgenodigd komende zaterdag op de officiële opening van de Rosa Geignerstraat en de onthulling van een beeltenis.

Naar een tekst van www.gentbrugge.be.

Guido Van Peeterssen.


Archief van 8 juni 2006.