Sunday, December 03, 2006

Fientje Moerman opent vernieuwd Huis van de Economie

Donderdagnamiddag opende Fientje Moerman, Vlaams minister van Economie, samen met gouverneur André Denys en Marc De Buck, voorzitter van de POM, het vernieuwde Huis van de Economie aan de Gentse Seminariestraat. De Vlaamse regering besliste namelijk om de vroegere Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen op te splitsen: de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) en het VLAO (Vlaams Agentschap Ondernemen). Het VLAO, met zetel in Brussel heeft directies in de vijf provinciale hoofdsteden en verzorgt de bedrijfsgerichte diensten.

Vlaams Agentschap Ondernemen geeft vanaf 1 juni eerstelijns advies over bedrijfsvestiging, innovatie, milieu, ruimtelijke ordening, energie en financiën, maar ook over account management en bedrijfsgericht dossierbeheer. De provinciale antenne van de VLAO heeft zijn stek in het Huis van de Economie. Hier kan men vanaf nu terecht kan als men wil ondernemen, investeren, innoveren of exporteren.

De POM's zijn belast met de uitvoering van het sociaal- economisch beleid van de provincie. Zij moeten de sociaal-economische ontwikkeling van de provincie Oost-Vlaanderen bevorderen, bijvoorbeeld de ontwikkeling van bedrijventerreinen zoals het "Eilandje” te Zwijnaarde. Ook het herontwikkelen van zogenaamde 'brownfields' (vervuilde sites) is hun taak. Naast al deze diensten herbergt het gerenoveerde pand in Gent ook alle provinciale diensten die met economie, land en tuinbouw te maken hebben.

Beide diensten zijn gevestigd in het voormalige bisschoppelijk seminarie dat in 1911 gebouwd werd. De eerste gebruiker was echter het Belgische leger. En tijdens de beide wereldoorlogen deed het seminarie dienst als kazerne voor het Duitse leger. Naarmate de interesse voor het priesterambt daalde kwam het gebouw steeds meer leeg te staan. Tenslotte kwamen de provinciale diensten zich hier vestigen. Later werd het gerenoveerd, deels door de provincie, deels door de Vlerick Management School die een gedeelte van het gebouw betrekt.

Fientje Moerman: “Deze hervorming is het gevolg van onze plannen voor een eenvoudig en efficiënt beleid. Tot nog toe waren er tien verschillende instanties voor hun contacten met de Vlaamse overheid. Het VLAO centraliseert de contacten en geeft de (toekomstige) bedrijfsleider informatie over de opstart van een onderneming, de financiering en steunmaatregelen, milieuvergunningen, en internationaal ondernemen”. Waar nodig werkt het VLAO samen met accountmanagers. Die begeleiden de bedrijfsleider in zijn contacten met de Vlaamse overheid en de behandeling van complexe dossiers. Ook externe partners zoals VOKA en UNIZO werden geconsulteerd. Het Vlaams Agentschap Ondernemen is te bereiken op http://www.vlao.be/. Wat de provincie betreft: www.oost-vlaanderen.be

Guido Van Peeterssen.


Archief van 2 juni 2006.