Sunday, December 03, 2006

Paritaire Huurcommissie in Gent

De Stad Gent zet een pilootproject op om te bemiddelen bij huurconflicten tussen huurders en verhuurders. Hiervoor krijgt Gent 100.000 euro subsidie. Deze Paritaire Huurcommissie moet ook criteria vastleggen voor het bepalen van objectieve huurprijzen. Daar is echter nog heel wat aanvullend onderzoek voor nodig. Schepen De Regge maakte hiervoor 15.000 euro vrij. Het gaat om een nieuw experiment om op de individuele relaties tussen huurder en eigenaar een mechanisme van "sociaal overleg" toe te passen.

De huurcommissie bestaat uit een afgevaardigde van de Federale, de Vlaamse en de lokale overheid. Er zetelen een ambtenaar van het kadaster, de Stad Gent en het OCMW, vertegenwoordigers van de Huurdersbond, de eigenaarsverenigingen en een vrederechter. Het project wordt gevolgd door een team wetenschappelijke onderzoekers. Katrien Heylen wordt huurbemiddelaar voor Gent. Zij mag zal huurconflicten tussen eigenaar en huurder proberen op te lossen. Katrien werkte voorheen als woonbegeleider voor de stedelijke dienst Huisvesting. Elke partij wordt bijgestaan door organisaties die de belangen van eigenaar of huurder kunnen verdedigen.

Katrien Heylen zal vanaf vandaag bemiddelen als er een conflict is tussen een huurder en een verhuurder. Men moet wel door een organisatie doorverwezen worden, men kan zich niet rechtstreeks tot de bemiddelaar wenden. Het OCMW, welzijnsorganisaties, het Justitiehuis, de Dienst huisvesting alsook de Huurdersbond, het Algemeen Eigenaarssyndicaat en het Koninklijke Algemeen eigenaarsverbond beslissen of het conflict in aanmerking komt voor bemiddeling. De bemiddelaar treedt enkel op voor een woning die in Gent gelegen is en de hoofdverblijfplaats is van de huurder. Er mag ook geen definitieve rechterlijke uitspraak zijn door de rechtbank. Er wordt evenmin bemiddeld voor sociale woningen, niet tussen krakers en eigenaars en ook niet voor studentenkamers, tweede verblijven en burenruzies.

Extra opdracht voor deze lokale stuurgroep is het bepalen van indicatieve huurprijzen op basis van objectieve en subjectieve criteria voor woningen op het grondgebied van de stad. Het is de bedoeling om uit deze 3 pilootprojecten ervaring te putten voor alle steden en gemeenten.

OCMW voorzitter Rita Uyttendaele: “Dit is een unieke gelegenheid om vanuit de Stedelijke Woonraad bepaalde problemen aan te pakken. Naast problemen zoals huisjesmelkerij, leegstand en verkrotting, kunnen we nu huurconflicten aanpakken en richthuurprijzen voor woningen uit te werken”. Het project is een eerste stap naar een systeem van huursubsidies, zodat kwaliteit en de betaalbaarheid van de aangeboden woningen gewaarborgd worden. De eigenaar krijgt meer zekerheid en rendabiliteit, maar hij moet ook kwaliteit bieden.

Guido Van Peeterssen:” De huursubsidie kan ook afhankelijk gemaakt worden van het uitvoeren van renovatiewerken door de eigenaar. Die wordt daardoor aangezet om zijn woning te onderhouden”. Alle materialen in een woning verouderen of verslijten. Je mag dus stellen dat een woning na ongeveer 30 tot 40 jaar aan renovatie toe is. Samen met fiscale maatregelen om vernieuwbouw te stimuleren zijn huursubsidies een garantie voor een ruim aanbod van betaalbare en goed onderhouden woningen.

Guido Van Peeterssen.


Archief van 17 mei 2006.