Sunday, December 03, 2006

Gentse binnenstad krijgt internationale waardering.

Naar aanleiding van een driedaags internationaal congres voor landschapsarchitecten te Rijsel kreeg Gent afgelopen donderdag bezoek van ruim 500 Europese landschapsarchitecten. Doel van deze studiedag waren een aantal projecten rond stadsvernieuwing maar vooral het openleggen van de Nederschelde en het Gentse Lichtplan dat steeds meer internationale belangstelling krijgt.

Gastvrouw Catharina Segers: “ Onze gasten maakten eerst een wandeling langs de Nederschelde om het project ter plaatse te bezoeken. Je moet weten dat dit project het centrum ingrijpend zal veranderen”. Vanaf de nieuwe Gentse Jachthaven en het vernieuwde Van Eyckbad loopt binnenkort opnieuw de oude Schelde. Die zal geflankeerd worden door uitnodigende promenades, fietspaden, verlaagde kaaimuren, stemmige terrasjes en pleintjes met veel groen. Bovenop het belangrijke toeristische aspect is er het economische aspect. De Dampoortstraat wordt een aantrekkelijke winkelstraat en de vernieuwde Sint-Baafssite zal de Sint-Machariuswijk mee helpen opwaarderen.

Maar omdat je een lichtplan enkel s’avonds kan bezoeken werden de landschapsarchitecten eerst op het Gentse stadhuis ontvangen. Philippe De Roo: “Gent telt ontelbare monumenten en de uitdaging was om ons patrimonium ook bij duisternis aantrekkelijk te maken”. Daar is een integrale aanpak van de stadsverlichting voor nodig met nodige bijkomende eisen. Loopt de energiefactuur niet te hoog op? Maakt de verlichting van een monument deel uit van de totale verlichting van de omgeving? Gebruikt men waar mogelijk alternatieve energie? Kan men lichtvervuiling tegengaan? Dat Gent in zijn opzet slaagde bewees de overhandiging van de City Light People Award vorig jaar aan Schepen Versnick. Deze prijs wordt uitgereikt door een internationaal netwerk van lichtsteden.

Schepen Catharina Segers: “Er is een stijgende internationale belangstelling voor deze Gentse projecten. De samenhang van verschillende projecten zoals het fietsplan, het mobiliteitsplan, het respect voor archeologische sites en zo meer geven op hun beurt een meerwaarde aan deze projecten”. Wie meer wil weten over de organisatoren: http://www.efla.org/

Meer informatie over de lopende projecten wil kan op www.gent.be doorklikken naar stedenbouw.


Archief van 1 juni 2006.