Sunday, December 03, 2006

Gent wil meer laaggeschoolde jongeren aan het werk

Ook al vertoont jeugdwerkloosheid een dalende trend, toch ligt die bij laaggeschoolde jongeren nog steeds te hoog. Via het project ‘Gent, stad in werking’, het Gentse OCMW en de VDAB wil men daar wat aan doen. Maar ook de sportieve inbreng van AA Gent is belangrijk want in dit project draait alles rond voetbal. Het principe is vrij eenvoudig: zowel in topsport als op de werkvloer gelden eenvoudige principes: op tijd komen, samen werken en leiding aanvaarden. Ook op de werkvloer moet je omgaan met kritiek, doorzetten en voor jezelf opkomen zonder in agressie te vervallen.

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een OCMW en een eersteklasser samenwerken om jongeren via voetbal naar werk toe te leiden. OCMW voorzitster Rita Uytendaele: “Eind 2005 hoorden we dat ook pilootprojecten die inspeelden op competentieverhoging bij jongeren in aanmerking kwamen voor een toelage. Meteen legden we een link met de Open Stadion-politiek van Staatssecretaris Els van Weert en toen ook KAA Gent positief reageerde op het voorstel was Voorzet geboren”.

Schepen De Regge: ”Elke week komen de ‘Voorzetters’ anderhalve dag samen. Voormiddag training, ’s middags samen eten wat de teambuilding bevordert, in de namiddag groepssessies rond alles wat met opleiding, werk, attitudetraining en competentieontwikkeling te maken heeft”. Bedoeling is jongeren zicht te geven op hun competenties en hen ook aan te leren werken. De samenwerking met Karel Fraeye, de trainer van KAA Gent, verloopt opperbest en ook dat is één van de sterktes van het project. Voor Karel was het een hele uitdaging om met deze jongeren te werken; jeugdspelers van eerste nationale hebben natuurlijk een heel andere rugzak mee. Anderzijds is voor het OCMW de knowhow, het engagement en de inzet van een trainer die méé is met het doel van het project heel belangrijk.

Wie het project doorlopen heeft, weet wat hij kan, en waar er eventueel nog leerpunten zijn. Op het einde van het project komt er een soort eindevaluatie, waarbij een vervolgtraject wordt uitgestippeld. Opleiding, sollicitatietraining of meteen werk zoeken, het kan allemaal. Een trajectbegeleider van het OCMW staat klaar om met de jongere verder op pad te gaan.

De testfase van het project loopt van half april tot eind juni. In september gaat dan een eerste volledig programma van start. Per jaar is het de bedoeling twee programma’s aan te bieden, die ongeveer samenvallen met de heen- en terugrondes in de competitie.

Ook al is het project geen voetbalstage, voor de meeste jongeren is het toch het element “voetbal” en zeker ook de link met “KAA Gent” die hen heeft “verleid” om in het project te stappen. Natuurlijk zijn de jongeren zich wel bewust van die link naar werk. Ook het feit dat ze via het project een vriendenkring kunnen uitbouwen is een belangrijk motief, want een aantal van deze jongeren leeft toch vrij geisoleerd. Als we het aan de jongeren zelf vragen, zijn ze erg tevreden over de goede organisatie. Er is een soort huishoudelijk reglement met afspraken opgesteld dat elke deelnemer moest ondertekenen, er is gezorgd voor voetbaluitrusting van KAA Gent en de deelnemers kregen ook de kans nieuwe voetbalschoenen aan te kopen tegen een sterk verminderde prijs.

Meer info over Voorzet bij OCMW / OTC, Van bockxstaelestraat 31, 9050 Ledeberg

Meer info op: http://www.gent.be/gsiw/gsiw/subsitedetails3.aspx?subsiteID=19&LID=1058&MID=1510

Guido Van Peeterssen.


Archief van 30 mei 2006.