Sunday, December 03, 2006

Gents Stedelijk Kunstinstituut heeft eigen expositieruimte

Het Gents Stedelijk Kunstinstituut heeft nu eindelijk een eigen expositieruimte. De Julien Reviszaal wordt omgevormd tot een heus cultureel centrum waarin zowel studenten als kunstenaars terecht zullen kunnen om hun creatieve arbeid aan het publiek te tonen. Schepen Coddens die de tentoonstelling “Kunst-licht” opende benadrukt wel dat het idee een ferme duw in de rug kreeg op initiatief van Sabine Pauwaert, mama van kunststudente Nathalie.

Sabine Pauwaert deed vorig jaar mee aan de wedstrijd “Ideeënstroom” van Electrabel. Wie iets leuks deed met energie kon op steun van Electrabel rekenen. Mevrouw Pauwaert: Het werd een spannende internetvoting die traag op gang kwam, maar naar het einde toe haalden we ruim duizend stemmen per dag. We hielden onze adem in. Tenslotte werd ons project “kunst-licht” als winnaar geselecteerd”. Dit project was de stimulans waar iedereen op zat te wachten om dit pand een bestemming te geven en te renoveren. De Stad Gent investeerde tot op heden 2 miljoen euro en zal er de volgende jaren nog iets meer dan 700.000 euro nodig zijn om het pand aan de Ottogracht gebruiksklaar te hebben.

Een tentoonstelling heeft een passende ruimte nodig, en die vonden de leerlingen in de verbindingsgang tussen de school en de Baudelo-kapel. De Stad Gent wil de zaal op termijn ook ter beschikking voor andere kunsttentoonstellingen. De vernissage van kunst-licht wordt dan ook een vuurdoop voor de nieuwe zaal, die dateert uit 1716, en waarvan men zegt dat niemand minder dan de 9-jarige Mozart er doorgelopen heeft op weg naar een pianoconcert in de aanpalende Baudelokapel.

Dank zij het gewonnen budget kregen de jongeren van de afdeling Beeldende Kunsten een unieke kans om hun idee ‘licht uitdrukken in de kunst’ uit te voeren. Leraar driedimensionale vormgeving Marnix De Bruyne slaagde er in om de schetsen in realiteit uit te werken. Het werd een creatief proces en een unieke ervaring dat resulteerde in enkele pareltjes van creativiteit. Oud-leerlinge Myriam Braeckman werd ingeschakeld als lichtadviseur en architect Ivo Verhaeghe rekende de ontwerpen uit op hun haalbaarheid. De leerkrachten tekenden de affiche en het SMAK leende zijn tentoonstellingsmateriaal uit zodat het hele project het professionalisme van een échte kunsttentoonstelling meekreeg.

Een verwijzing naar het project is te vinden op http://www.gentblogt.be/2006/05/24/kunst-licht-voorbeschouwd
Archief van 5 juni 2006.
Guido Van Peeterssen.