Monday, December 04, 2006

Nieuwe inrichting Gentse Belfort is aangename verrassing

In de middeleeuwen symboliseerde het Belfort de macht van de vrije stedelingen ten opzichte van de adel en de geestelijkheid. Hoe groter en duurder het gebouw, hoe rijker de ambachtslui. De Gentse burgers werden destijds te wapen geroepen door Klokke Roeland, de stormklok. Aan de voet van het Belfort staat nu de Triomfante, Klokke Roelands erfgenaam, gegoten in 1660 en gebarsten n 1914. Boven op de toren prijkt een koperen draak, oorspronkelijk uit 1377, maar wegens slijtage vervangen door een nieuwe. De oude draak, de beiaard en het klokkenmuseum kunnen worden bezocht onder begeleiding van een gids. Van op de toren van het Belfort heeft men een prachtig uitzicht op de stad.

Toen in 1999 de Vlaamse Belforten door de UNESCO uitgeroepen werden tot werelderfgoed was het tijd voor de herwaardering van de collectie en de collectie. Eerst werd het secreet in zijn oude pracht hersteld. Het verwijderen van de betonnen schuilkelder had echter heel wat voeten in de aarde. Daarna was het de beurt aan de torenwachterskamer. Na de nodige restauratie en opfrissing komt de collectie ten volle tot haar recht. Ook het klokkenmuseum kreeg een nieuwe ophanging. Ook de informatie over de klokken en de klokkengieter werd aangepast.

Schepen Van Rouveroij: “ Het Belfort is niet alleen een bezienswaardigheid op zich, het herbergt een heel interessante collectie. Maar er zijn dingen die je niet kan tonen zoals: hoe maak je een klok en hoe bespeel je een beiaard?” Om dit op te lossen werd een filmmaker Eugène De Lissnyder gevraagd een documentaire te maken. De man heeft met zijn documentaires al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Van Rouveroij: “De film toon het hele proces van het klokken maken, het bespelen van de beiaard en geeft heel wat informatie over het uurwerk van het Belfort”. Binnenkort wordt de uurwerkkamer aangepakt waarna de Dienst Monumentenzorg een nieuwe belfortbrochure zal opstellen.

Meer info over het Belfort op http://www.gent.be/gent/historis/monument/belfort.htm Wie onderaan de webpagina op de tekening van het Belfort klikt heeft ook een beeld over de inrichting van deze monumentale toren.


Archief van 28 juni 2006.
Guido Van Peeterssen.