Friday, October 27, 2006

VLD kiest voor hardwerkende Vlaming

De startmeeting "Pijlers voor de Toekomst" van VLD geeft de recepten die onze economie de komende jaren moeten wapenen in de wereldwijde concurrentiestrijd. Nieuwe economische grootmachten zoals India en China dreigen om in een recordtempo het Westen compleet van de kaart te vegen. Voorzitter Somers onthulde de nieuwe slogan: "Sterke schouders voor de Toekomst". De VLD richt zich vooral tot de hardwerkende Vlaming van 25 tot 55 jaar die het leeuwendeel van onze welvaart betaalt. Ook werkende vrouwen worden volgens de VLD ernstig benadeeld. Zij kloppen gemiddeld 53 uren en worden tot 25 % minder betaald.

Voorzitter Somers is hoopvol: “Ik moet vandaag een aantal mensen zwaar teleur stellen die ons al te vlug afgeschreven hadden”. De sterke repliek van de VLD op het Generatiepact en de perikelen binnen andere partijen, de angst voor verkiezingen, het maakt de VLD weer sterk. Maar volgens Somers lag het antwoord voor hem in de zaal. Het is het zelfvertrouwen van de leden, het contact van de mandatarissen met de basis en de steun van gedreven militanten. Samen liggen ze aan de basis van ruim 1 miljard lastenverlaging, een goede eindeloopbaan regeling en meer kansen voor jongeren. Somers ook lof voor de Vlaamse VLD ministers. Fientje Moerman die de deuren opent voor de Chinese markt en internationale onderzoekers weer naar Vlaanderen haalt, Dirk Van Mechelen die voor 100.000 nieuwe bouwgronden zorgt en Marino Kelen die eist dat nieuwkomers inburgeren.

Somers waarschuwt voor het Duitse recept: een regering van socialisten en christendemocraten, zonder liberalen. Kappen in de sociale voorzieningen, de belastingen massaal verhogen, en de pensioenen optrekken naar 67. Somers haalde ook uit naar de oppositie die zich tijden het debat wegstopte of zichzelf tegensprak en beschaamd weer wegkroop. CD&V hield maandenlang de kiezen op elkaar en op de dag van de federale beleidsverklaring met een eenvoudig alternatief boven water: meer dan 60 miljard oude franken nieuwe belastingen. Van zo een aanslag op de portemonnee durft zelfs Di Rupo niet te dromen. Kritiek was er ook op het Vlaams Belang dat er niet in slaagt een ernstig economisch programma op te stellen. Het enige wat het Belang tot nu toe slaagde is zowel werkgevers en werknemers in de steek te laten.

Premier Guy Verhofstadt merkte op dat oude economische waarden niet meer gelden. De overheid was tot voor kort een gigantische machine die alles onder controle hield met bureaucratische beslissingen die een lange en omslachtige weg dienden af te leggen. Voorbijgestreefd, maar volgens sommigen nog steeds de ideale maatschappij. Mensen vragen meer flexibiliteit, creativiteit en meer openheid. De VLD slaagde er in om die veranderingen door te voeren en toch de overheidsschuld te saneren en de lasten te verlagen.
Zo werden de twee hoogste belastingsschalen afgeschaft, de crisisbelasting afgeschaft en de vennootschapsbelasting hervormd. De komende jaren zullen de lasten nogmaals 900 miljoen euro dalen.

In het voorjaar van 2006, meer bepaald in januari (Hasselt), februari (Oostende), april (Leuven) en mei (Mechelen), organiseren de liberalen vier studiedagen over de vier pijlers voor de toekomst. Concreet gaat het over: werken beter belonen, veilig en mobiel verkeer, creativiteit, en het moderne gezin.
Meer is er te lezen op: http://www.meervrijheidmeerwelvaart.be/
De krachtlijnen op de VLD site: http://www.vld.be/desktopmodules/articledetail.aspx?mid=432&itemid=380&tabid=49&pageid=90
Guido Van Peterssen.