Saturday, November 11, 2006

Voorstelling nieuw boek over Gent

In het Gentse Stadsarchief, de befaamde Zwarte Doos op de Gentbrugse Trefil Arbed site, werd vorige week een nieuw boek over Gent voorgesteld. Sinds de sluiting van Trefil Arbed in 1993 doet het stadsbestuur al het mogelijke om hier niet alleen een bedrijventerrein van 15 hectare te ontwikkelen maar ook de nodige parkeergelegenheid en zelfs een park aan te leggen. "Zoals de zwarte doos van een vliegtuig bewaart ons archief alle gegevens van het verleden" verklaart schepen Sas van Rouveroij. "Pas nadat we de Zwarte Doos als naam hadden gekozen, hebben we beslist het ding ook echt zwart te verven." Het was ook een bewuste keuze van Sas van Rouveroij om het nieuwe erfgoedcentrum in de Sas- en Bassijnwijk in te planten. Ondertussen bouwt de Zwarte Doos die zowel het Stadsarchief als de Dienst Archeologie omvat een heuse reputatie als erfgoedcentrum door lezingen en voordrachten te houden. Omdat archeologisch onderzoek zonder publicatie vrijwel nutteloos is doet de dienst haar uiterste best om regelmatig haar bevindingen te publiceren. Het nieuwe Gent boek mag daarvan een voorbeeld zijn.

Het boek is ongewoon nauwkeurig chronologisch schema van 55.000 vC tot heden. Nu weten we dat de eerste stenen vuistbijl gevonden werd aan de Blaarmeersen. Ik zie Neanderthalers nu niet direct als opgetutte modepoppen rondlopen. Het idee van een naaktstrand lijkt me dichter dan ooit. En we vernemen dat het leven van de heilige Amandus niet bepaald over rozen liep en de goede heilige in het jaar 629 met de nodige moeite een kleine kapel wist te bouwen. Het leverde haalde hem wel de spot van de buren op zijn hals. Langzamerhand ontwikkelde Gent zich tot een eigenzinnige en rebelse stad. Hetboek beschrijft stap na stap hoe prehistorische wildemannen zich uit de Vlaamse klei worstelden in rechte lijn naar ons gekende nostalgische jeugdjaren. Gent als middeleeuwse handelsstad, laatmiddeleeuwse grootstad maar ook als bastionstad en als stad met deelgemeenten: het ligt gebald in 390 bladzijden en bijna evenveel afbeeldingen. Het voorlopige einde situeert zich bij de blauwdruk van het nog te bouwen STAM, of hoe de toekomst nu al geschiedenis is.

Het boek is een product van de Dienst Stadsarcheologie en Waanders Uitgevers en leert ons dat geschiedenis aan de hand van vondsten en wetenschappelijk onderzoek nog dagelijks herschreven wordt. Stadsarchivaris Leen Charles, stadsarcheoloog Marie Christine Laleman en projectarcheoloog Geert Vermeiren leverden hierbij een prachtjob af. Het resultaat is vanaf nu te koop in de Zwarte Doos, de stadswinkel en de boekhandel tegen 14.95 euro.
Link: http://www.gent.be/zwartedoos/
Archief van 8 februari 2006.
Guido Van Peeterssen.