Monday, December 04, 2006

Klokke Roeland verlaat het Gentse Belfort

Op paaszondag 2008 verwisselen er in Gent wellicht heel wat klokken van plaats. Bijna 100 jaar geleden, in 1914, scheurde de grootste klok van Gent bij het inluiden van de Gentse Feesten. De klok woog zes ton en was bij haar ontstaan in 1660 uniek in de wereld. Toch bleef de gebarsten klok nog meer dan 30 jaar hangen, tot de gebuurtedekenijen in 1948 de stad een nieuwe ‘Roeland’ klok schonken. De oude klok kreeg toen een plaatsje op het Emile Braunplein waar ze een echte bezienswaardigheid werd.

Schepen Van Rouveroij: “In 2003 slaagde men er in om de oude Triomfante te herstellen. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Gebuurtedekenijen werd ze op Paaszondag 2003 dan ook triomfantelijk ingehaald”. Maar de herstelling houdt ook in dat het stadsbestuur verplicht is de oude klok weer terug te plaatsen. De huidige ‘Roeland’ klok verhuist dan opnieuw richting Emile Braunplein. Schepen Van Rouveroij: “ Iedereen weet nog hoe de oude Triomfante eenzaam op haar sokkel stond. Dit zal niet meer gebeuren. De ‘Roeland’ klok die nu haar plaats inneemt wordt opgehangen in een klokkenstoel. Bij plechtige gelegenheden zal het mogelijk zijn de klok ‘aan te slaan’ zoals dat heet”. Maar de ‘Triomfante’ mag nu wel opnieuw haar plaats innemen in de beiaard, toch niet meer als luidklok. Dat zou ze wellicht niet meer overleven. Daarom komt er een nieuwe luidklok. Met dat oogmerk wil de Gentse Beiaardkring 122.00 euro inzamelen.

De nieuwe klok krijgt de naam Mathilde, naar de weduwe van graaf Filips van den Elzas. Mathilde gaf de stad Gent haar eerste vrijheden, vastgelegd in de ‘Keure van Mathildis’ in 1199. De nieuwe luidklok van het Belfort zal een lage mi produceren. Dat is een terts lager dan de huidig ‘Roeland’ klok en die van de Sint-Baafskathedraal. De nieuwe klok weegt bovendien 10.5 ton, het zal voor Gent een heel evenement zijn om de klok in het Belfort te krijgen. Bovendien is de beiaardkring ‘Clocke Roeland’ gestart met een inzamelingsactie. Wie meer wil weten moet de pers of de website in de gaten houden. www.beiaardgent.be

Schepen Van Rouveroij:” De Stad Gent wil bij deze gelegenheid dit stukje Werelderfgoed in de kijker plaatsen. In de beiaardkamer komen binnenkort microfoons en camera's. Die moeten de beiaard verbinden met beeldschermen en een geluidsinstallatie op andere plaatsen in Gent”. Bij grote concerten op het Sint-Baafsplein of het Braunplein grote schermen kan vanaf dat ogenblik de beiaard ingeschakeld worden. En via een straalverbinding zullen toeschouwers kunnen volgen wat er in de beiaardkamer gebeurt.
Archief van 29 juni 2006.
Guido Van Peeterssen.